Error message

  • Notice: Trying to get property 'body' of non-object in block_block_view() (line 247 of /var/www/vhosts/gimforum.pl/modules/block/block.module).
  • Notice: Trying to get property 'format' of non-object in block_block_view() (line 247 of /var/www/vhosts/gimforum.pl/modules/block/block.module).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/gimforum.pl/includes/menu.inc).

Receptury kulinarne

Aktualności

Żywienie to dostarczanie organizmowi odpowiednich pokarmów umożliwiających utrzymywanie funkcji życiowych człowieka. Absolwenci studiów o profilach żywieniowych posiadają rozległą wiedzę na temat zdrowego odżywiania.


obiad
Author: Jean L.
Source: http://www.flickr.com
Dieta człowieka winna być dobrana stosownie do wieku, płci, aktywności ruchowej, samopoczucia. Lecz nie musimy posiadać wykształcenia w tym profilu, by mieć pojęcie jak istotne w naszym jadłospisie są zupy. W każdej niemalże książce kulinarnej znaleźć możemy przepisy na zupy - więcej. W tradycyjnym polskim domu, obiad składa się z zupy i drugiego dania. Dobrym wyborem na obiad jest zupa ogórkowa, dzięki konkretnemu smakowi uwielbiana jest też przez dzieci. Pod tą postacią można przemycić wiele cennych, pożywnych składników. Każdy z nas ma na pewno przetestowane receptury na zupy.

Zawsze znajdą się tam jarzyny : marchewka, natka pietruszki, seler, cebula. Z przypraw prócz soli i pieprzu możemy dołożyć ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk. Wywar taki, sam w sobie jest bombą witaminową , tym sposobem dostarczymy organizmowi niezbędnych dla zdrowia pierwiastków takich jak potas, fosfor, wapń,
zupa
Author: Debbie Tingzon
Source: http://www.flickr.com
witaminy B, C, E. W wypadku dzieci dobrze jest warzywa poszatkować. Zupa ogórkowa ugotowana na żeberkach bądź skrzydełkach będzie bardziej syta. W szczególności sprawdzi się to w czasie zimy, podczas gdy mamy zwiększone potrzeby na kalorie. Dla osób dbających linię do zaprawienia zupki w miejsce śmietany można wykorzystać jogurt naturalny. Do zagęszczenia wywaru możemyzrobić zasmażkę z mąki i tłuszczu, ale to już zdecydowanie tylko dla tych, którzy nie muszą liczyć kalorii. Chociaż znacznie zdrowszym pomysłem jest przepis na zupę-krem. Po zblendowaniu całych jarzyn ma właściwą gęstość i nie jest konieczne jej już zagęszczać mąką i śmietaną. Przykładowy przepis na tę pyszną zupę można odszukać w tym miejscu: zupa ogórkowa.

Stosując receptury na zupy z internetu można je ulepszać wedle własnego smaku. pragnąc, aby zupa była rozgrzewająca można dołożyć kawałek imbiru. Jeżeli pragniemy osiągnąć smak bardziej egzotyczny można ugotować zupę z dodatkiem mleczka kokosowego. Po dodaniu serka topionego otrzymamy idealnie gładką zupę o oryginalnym smaku. Mimo, że zupy coraz to rzadziej goszczą na naszych stołach to warto je przyrządzać ponieważ są syte, a jednocześnie dobrze przyrządzone nie tuczą. Mogą być doskonałą opcją, do nie zawsze zdrowych diet odchudzających. Pamiętajmy też, żeby nie wylewać wody od gotowania warzyw na sałatkę do zlewu, ale wykorzystać ją do ugotowania zupy. W wywarze znajduje się wszystko co najzdrowsze w jarzynach.